Bergen lufthavn, Flesland - nowiki.org

Bergen lufthavn, FleslandBergen lufthavn, Flesland
Bergen lufthavn
IATA: BGO – ICAO: ENBR
Basisdata
FlyplasstypeSivil
OperatørAvinor
BetjenerVestland
PlasseringFlesland
BeliggenhetYtrebygda
Åpnet1955
Høyde50,3 m / 165 ft
60°17′37″N 5°13′5″Ø
Rullebane(r)
Retning Lengde Banedekke
m ft
17/35 2 990/2 985 9 810/9 793 Asfalt
Statistikk (2018)
Passasjerer 6 306 623
Flybevegelser 91 865
Frakt (tonn) 6 747
Nettside
www.avinor.no

Bergen lufthavn, Flesland

Sjekk lokale AIP for siste oppdateringer

Bergen lufthavn, Flesland (IATA: BGO, ICAO: ENBR) er en lufthavn som ligger på Flesland, drøyt 20 km sør for Bergen sentrum. Lufthavnen ble ferdigstilt i 1955. Den betjener mesteparten av Vestland fylke. Flesland er Norges nest største lufthavn, etter Oslo Lufthavn Gardermoen. I 2013 passerte antall reisende for aller første gang over 6 millioner passasjerer. Den viktigste destinasjonen er Oslo, som har over 25 daglige ruteforbindelser til/fra med Boeing 737-fly. Det er Europas fjerde mest trafikkerte linje etter antall avganger.[1] Drøyt 3 millioner passasjerer reiste innenriks fra Flesland i 2008, mesteparten til og fra Oslo-Gardermoen.

Innhold

Historie


Bygging og vekst

De første skrittene mot en flyplass på Flesland ble tatt i 1937, da deler av kystgården Flesland ble ekspropriert av kommunen. I 1952 vedtok myndighetene at en flyplass skulle bygges på Flesland. Terminalbygget fra 1955 ble tegnet av arkitekt Halfdan B. Grieg. Flesland skulle konstrueres med en rullebane på 2990 meter. Den opprinnelige flyplassen ble hovedsakelig finansiert av NATO.

Et år etter åpningen av den nye lufthavnen, opplevde Flesland en gjennomgående god vekst i passasjertrafikken. I startfasen ble det startet opp tre daglige flyvninger fra Bergen til Oslo og like mange tilbake. Ikke lenge etter ble det opprettet en daglig rute til Stavanger og Kristiansand. To dager i uken korresponderte flyet til Stavanger også med videre fly til London og Amsterdam. Nordover fortsatte daværende Vestlandske Luftfartsselskap å fly til byene i Møre og Romsdal og til Trondheim. SAS opererte på den tiden mesteparten av trafikken og tilbød tur til Trondheim, via Oslo for samme pris.

Dette terminalbygget fungerer per i dag som en helikopterterminal for offshoretrafikken. Grunnet det nedbørsrike kystklimaet rundt Bergen, med mye vind utover i Nordsjøen, er det kjent at helikopteravgangene fra lufthavnen pleier ofte å være en del forsinket.

En ny terminal åpnet i 1988. Denne ble også tegnet av samme arkitekt Halfdan B. Grieg. Den ble konstruert med 11 gater med jetbroer, nummerert 21–32. Bare tre år senere, i 1991 stod dagens kontrolltårn ferdig, som ble bygget mellom helikopterterminalen og flyterminalen. Etter utvidelsen i 2017 opererer den eldre delen av terminalen per i dag med utenriksflygninger, også med taxfree-butikker og et lite utvalg av serveringstilbud. Denne delen av flyplassen fungerer ikke som en egen terminal, men som en del av den nye terminalen.

Senere utvidelser

I 2009 gjennomførte Avinor på Bergen lufthavn en plan- og designkonkurranse for utvidelse av terminalbygget, slik at flyplassen skulle kunne håndtere forventet trafikkvekst. Vinner ble Narud Stokke Wiig Arkitekter med sitt konsept «Vingespenn». Basert på vedtak i styremøte i desember 2010 ba styret i Avinor administrasjonen i T3-prosjektet, om å jobbe videre med skisseløsninger for brukerne på flyplassen. Forslaget som styret i Avinor anbefalte å utrede videre i prosjektet, skulle oppfylle en kapasitet på 7,5 millioner passasjerer.

I desember 2012 vedtok styret i Avinor å starte de forberedende arbeidene. Dette var tilrettelegging av nødvendige arealer og infrastruktur som ville gjøre det mulig å ferdigstille et nytt terminalbygg i 2017. Det endelige byggevedtaket kom i mars 2014, og i 21. mai 2014 la statsminister Erna Solberg ned grunnsteinen til det nye terminalbygget på Flesland. Bygget ble for første gang tatt i bruk 17. august 2017 og løste kapasitetsproblemene ved flyplassen.

Den nye terminalen har en kapasitet på 7,5 millioner passasjerer med et areal på 85 000 m2. Av dette utgjør 63 000 m2 ny terminal og 22 000 m2 eksisterende terminal som blir koblet sammen som én terminal. Kostnadsrammen for utbyggingen ble på drøyt 3,6 milliarder kroner.

Kunsten utenfor den nye terminalen er laget av den islandske kunstneren Ragnar Kjartansson. Den består av ordet "BERGEN?" i lysende gule bokstaver. Bokstavene er 5,5 meter høye, hvor hver bokstav veier 2,5 tonn.

Flyselskaper og destinasjoner


Passasjerdestinasjoner

Flyselskap Destinasjoner
Air France Paris-Charles de Gaulle
AirBaltic Sesong: Riga, Vilnius
Airwing Notodden
Atlantic Airways Sesong: Vágar
Finnair Helsingfors
Freebird Airlines Sesong: Antalya
Iberia Sesong: Madrid
Icelandair Reykjavík-Keflavík
KLM Amsterdam
Loganair Edinburgh, Newcastle

Sesong: Kirkwall, Lerwick

Norwegian Air Shuttle Alicante, Berlin-Schönefeld, Gdańsk, Gran Canaria, Harstad/Narvik, Kraków, København, London-Gatwick, Málaga, Oslo-Gardermoen, Palanga, Paris-Charles de Gaulle, Reykjavík-Keflavík, Stavanger, Trondheim

Sesong: Antalya, Barcelona, Billund, Chania, Dubrovnik, Larnaca, Manchester, Murcia, Nice, Palma de Mallorca, Rhodos, Roma-Fiumicino, Salzburg, Samos, Split, Stockholm-Arlanda, Tenerife-Sør

Scandinavian Airlines Alicante, København, Manchester, Oslo-Gardermoen, Stavanger, Stockholm-Arlanda, Tromsø, Trondheim, Ålesund

Sesong: Alanya/Gazipaşa, Alghero, Barcelona, Burgas, Chania, Funchal, Gran Canaria, Kos, Lanzarote, Málaga, Milano-Malpensa, Nice, Palma de Mallorca, Preveza/Lefkada, Rhodos, Santorini, Skiathos, Split, Tenerife-Sør

Sunclass Airlines Sesong: Chania, Gran Canaria, Heraklion, Palma de Mallorca, Rhodos, Tenerife-Sør, Varna
Swiss International Air Lines Sesong: Zürich
Widerøe Aberdeen, Billund, Bodø, Florø, Førde, Göteborg-Landvetter, Hamburg, Haugesund, Kristiansand, Kristiansund, Liverpool, Molde, München, Oslo-Gardermoen, Sandefjord, Sogndal, Stavanger, Tromsø, Ørsta/Volda, Ålesund

Sesong: Chania, Korfu, Larnaca, Sitia, Tirana

Wizz Air Gdańsk, Katowice, Kaunas, Kraków, London-Luton, Riga, Szczecin, Warszawa-Chopin

Sesong: Wien

Frakt

Flyselskap Destinasjoner
Bluebird Cargo Reykjavík-Keflavík
Swiftair København, Oslo-Gardermoen, Stavanger
West Air Sweden Oslo-Gardermoen

Statistikk


År Antall passasjerer
2015 6 020 866
2014 6 216 841
2013 6 213 960
2008 5 037 451
2007 4 852 740
2006 4 358 038
2005 3 863 198

Transport til og fra flyplassen


Lufthavnen har flere buss- og taxiholdeplasser og en endestasjon for Bybanen.

Bil

Buss

Bybanen

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Avinor-flyplasser | Flyplasser i Vestland | Transport i Bergen | Byggverk i Bergen | Ytrebygda | 1955 i Norge | Flyplasser åpnet i 1955
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Bergen lufthavn, Flesland (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 23.08.2020 08:46:50 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.