BeelzebubBeelzebub eller Beelsebul er et annet navn på fruktbarhetsguden Ba'al som filisterne dyrket i Ekron. I senere kristne skrifter brukes det også som et annet navn for en demon.[1]

Folkegruppen og guden deres ble oppfattet som en trussel for jødene da de kom fra Egypt for å innta området Palestina. Jødiske profeter som Elia talte ofte imot Ba'alsdyrkelsen.[2] Ifølge deres syn var Beelsebul en av mange falske guddommer. Dette gjorde de på en måte som gjorde at navnet ofte er forbundet med ordet demon, Satan eller djevel. I Det nye testamente er Beelsebul demonenes overherre og blir også likestilt med Satan.

Ba'al Zebûb kan også bety «Zebûbs herre», noe som viser til «Herre over det som kan fly». Zebub kan også bety «flue» og den østerlandske oppfatningen av djevelen som en flue- og loppegud gav opphavet til Beelzebubs tittel «Fluenes herre». Navnet ble i den konteksten brukt av William Golding i romanen Fluenes herre. Petter Dass beskrev samenes gand som ekle, mørkeblå fluer,og omtalte dem som «Beelzebubs fluer».[3] I norrøn tro mente man at Loke brakte med seg lopper.[4]

Referanser


  1. ^ biblegateway.com
  2. ^ «Første Kongebok Kapittel 18» . Bibelen.no. Arkivert fra originalen 3. mai 2011. Besøkt 27. august 2011. «I fortellingen om profeten Elia i 1. Kongebok 18 heter det at det ved hoffet var 450 Ba'alsprofeter.» 
  3. ^ «Forestillinger om samisk trolldomskunst» (norsk). Nordlysveien. Besøkt 27. august 2011. 
  4. ^ Ørnulf Hodne: Trolldom i Norge (s. 52), forlaget Cappelen Damm, Oslo 2008, ISBN 978-82-02-28527-2Kategorier: Hebraisk mytologi | Religion


Dato: 17.01.2021 03:30:40 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.