Basilios den store


(Omdirigert fra Basilius_den_store)


St. Basilios den store
Kirkelærer
Fødtca. 330
Cæsarea, Kappadokia
Død379
Cæsarea, Kappadokia
Ektefelle ingen
Far Basil the Elder
Mor Emmelia of Caesarea
Søsken Macrina den yngre, Gregor av Nyssa, Peter of Sebaste
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Teolog, katolsk prest[1], filosof, skribent[2], biskop[2], diakon[1]
Nasjonalitet Østromerriket
Saligkåret-
HelligkåretKort tid etter sin død
Anerkjent avDen ortodokse kirke, Den katolske kirke
Festdag1. januar (ortodoks) eller 2. januar (katolsk)
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenRussland, østkirkens klostervesen
I kunstensom munk, biskop eller ene­boer; med bok, kirke­modell, due eller hode­skalle; noen ganger med en evig ild ved siden av seg

Basilios den store (født ca. 330 i Caesarea i Kappadokia, død 1. januar 379 samme sted) er en av de østlige kirkefedre, og en helgen i Den ortodokse kirke og Den katolske kirke. Basilios regnes som en av de fire store østlige kirkelærere. Han, hans bror St. Gregor av Nyssa og vennen Gregor av Nazianz omtales ofte under ett som kappadokierne eller de kappadokiske fedre, og deres innflytelse på utviklingen av kristen doktrine – særlig Treenighetslæren og læren om Den hellige ånd – skulle bli formidabel. Hans søster St. Macrina den yngre kalles undertiden den fjerde kappadokier. I Den katolske kirke fikk Basilios formelt tittelen kirkelærer i 1568.

Innhold

Liv og virke


Bakgrunn

Han ble født i Cæsarea i en innflytelsesrik aristokratisk familie. Faren var retoriker, og sørget for at sønnen fikk undervisning både i Caesarea, Konstantinopel og Athen. I Athen studerte han sammen med sin venn St. Gregor av Nazianz. Etter endt utdanning underviste han både i hjembyen sin og andre byer.

Han tenderte stadig sterkere mot det asketiske liv, og lot seg døpe i 357.

Etter å ha besøkt en rekke berømte asketer i Syria, Palestina og Egypt, skjenket han hele sin formue til de fattige og trakk seg sammen med noen likesinnede tilbake til et avsides sted ved floden Iris, på motsatt bredd av hvor hans mor og søster, begge med navn Macrina, hadde grunnlagt en kvinnelig asketkoloni.

Metropolitanerkebiskop

Han tilbragte flere år om munk der, men ble viet i 364 til presbyter i Caesarea og ble metropolitt der i år 370. På dette sted utviklet han en omfattende og kraftfull virksomhet. Særskilt opptrådte han med stort ettertrykk mot arianismen, som allerede fra før hadde en svoren fiende i ham. Hans viljekraft holdt sammen nicenerne i Østen, og ved sin fasthet fikk han selveste den arianske keiser Valens til å rygge tilbake.

I den kristelige barmhjertighets historie er Basileios berømt blant annet for sitt utenfor Csesarea etablerte storartede hospital, som omfattet en hel liten by. Dette regnes gjerne for det første kristne sykehus. Han gis også æren for å ha grunnlagt verdens første barnehjem.[3]

Munkevesenet

Også som biskop fortsatte Basileos å være en varm beskytter av munkevesenet og uppbød alt hva som stod i hans makt for å gjøre det fruktbart for kirken ved å fremme den asketiske kristendom innen kirkens sfærr og forene en praktiskt virksom menneskekjærlighet med asketlivets ideal.

Skrifter og teologi

Basilios etterlot seg skrifter som skulle bli meget høyt verdsatt i kristenheten. Som kirkehistorisk kilde kommer hans overleverte brevsamling flittig til anvendelse, og hans Hexaemeron, ni prekener over verdens skapelse, utgjør et grunnleggende arbeide innen skapelsedagslitteraturen. Polemisk og dogmatisk betydelig er også hans skrift i fem bøker Mot Eunomios (arianer) og hans nikenske skrift Om den helligeÅnd. Til ham henføres også, om enn i revidert form, den såkalte basilianske liturgi.

I en tid da kirken var sterkt plaget av splittelser i trosspørsmål, viet Basilios sin kraft til å «bøte på kirken trasete kappe», blant annet ved å forsøke å enes med pave Damasus I i teologiske, politiske og ekklesiastikale søprsmål. Basilios frakjente paven rettsautoritet over kristenheten, men så ham som teologisk leder for kirken. Han mislyktes imidlertid med å vinne pavens tilslutning, fremfor altangjeldende den greske formulering av treenighetsbegrepet som ble fastlagt ved det første konsil i Nicaea.

Sammen med sin venn Gregor av Nazianz og sin bror Gregor av Nyssa overbeviste Basilios etterhvert den østlige kristenhet om at det ikke var logisk å både anta homoousios og hevde at Faderen, Sønnen og Den hellige ånd var tre hypostaser. Ved de kappadokiske fedres anstrengelser ble det bestemt at det greske ord ousia var det samme som det latinske substantia. Denne teologi ble, mest som følge av de analogier som ble brukt til begrunnelse, kontroversiell, ettersom de til beskrivelsen av Treenigheten påstod at far, mor of barn delte en felles menneskelighet. Dessutem ble definisjonen feiltolket som polyteisme. Den senere vedtatte definisjon av Treenigheten som en substans of tre personer var Basilios den første til å fastslå. Dette ble definert som dogme ved det første konsil i Konstantinopel, som fant sted et par år etter Basilios' død.

Ifølge Basilios kunne Faderen, Sønnen og Den hellige ånd ikke virke uten hverandre. Han anså at Ånden utgår fra Sønnen som utgår fra Faderen, etter samme forhold som da Sønnen var blitt født. Uten å selv direkte kalle Ånden «Gud» stred han i Om Den hellige ånd mot dem som forfektet at Ånden ikke hadde guddommelighet (pneumatomakierne).

Videre sammenstilte Basilios et utvalg av Origenes' skrifter, noe som fikk som følge at Origenes teologiske stilling ble forsterket.

Vernehelgen


Basilios er i dag skytshelgen for Russland og for østkirkens klostervesen. I Hellas har den hellige Basilios noe av den samme rollen som St. Nicolaus har i en del vesteuropeiske land: På festdagen hans 1. januar besøker den skjeggete biskopen barna og gir dem gaver.

Referanser


  1. ^ a b katolsk hierarki ID caes
  2. ^ a b Mirabile: Digital Archives for Medieval Culture
  3. ^ Gammelkalendariska Grekisk-ortodoxa kyrkan Arkivert 21. november 2009 hos Wayback Machine., siden lest 25. oktober 2008

Eksterne lenker


Ortodoks Basilios-biografi
Kategorier: Katolske biskoper | Romerske helgener | Greske helgener | Kirkelærere | Ortodokse teologer | Greske katolske teologer | Personer fra Kayseri | Fødsler på 300-tallet | Dødsfall i 379


Dato: 16.01.2021 04:43:32 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.