BarkBark er det ytterste laget på vedplanter som busker og trær. Det ligger over veden og består av flere lag. Ytterst er det oftest en død skorpe, som vanligvis sprekker på langs. Det papirtynne barklaget ytterst på bjørketrær kalles never.[1][2]

Under det ytterste laget finnes barkens vekstlag, og under dette igjen er det som regel et bastlag. Innerst er det enda et vekstlag (kambium) som danner veden.

Normalt strømmer sevjen oppover i yteveden og nedover i basten. Hvis man binder noe stramt rundt treet, vil det etter hvert dannes en bul over snøringen. Hvis treet har rotforbindelse med andre trær, slik at røttene holder seg i live, vil treet gradvis vokse over snøringen ovenfra, og kun etterlate seg et arr og en fortykkelse der det vokste over tauet.

Noen trær har spiselig bark og har gjennom flere tidsperioder med kaldt klima i Norge blitt brukt som et supplement i kosten, blant annet for å lage barkebrød.

Referanser


Eksterne lenker

Kategorier: Plantemorfologi


Dato: 17.01.2021 01:02:22 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.