BamBam
Land Iran
ProvinsKerman
StatusBy
TidssoneIransk standardtid
Retningsnummer0344
Befolkning127 396[1] (2016)
Høyde over havet1 059 meter

Bam

Bam (persisk: بم) er en by sør i Iran, sør for byen Kerman.

Byen var tidligere et stort handelssted på Silkeveien, og en av verdens største bygninger i leire, festningen Arg-é Bam, ligger i byen.

Under jordskjelvet den 26. desember 2003, da den arabiske og den eurasiske plata kolliderte, ble festningen så godt som jevnet med jorden. Før jordskjelvet, som ble målt til 6,6 på Richterskalaen, var befolkningstallet cirka 79 000 (siste kjente folketelling, det reelle befolkningstall menes å ha vært større). 26 271 mennesker omkom, og 90% av alle bygninger, hovedsakelig bygget av leire, falt sammen. De høye dødstallene forklares med en kombinasjon av ustabile bygg i leire, samt at jordskjelvet inntraff klokken 05:26 på morgenen, da de fleste innbyggerne lå og sov.

Eksterne lenker


Denne artikkelen relatert til Iran er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Byer i Iran | Provinsen Kerman | Silkeveien | Verdensarven i Iran


Dato: 16.01.2021 02:19:52 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.