Badakhshan (provins)


(Omdirigert fra Badakhshan)


Badakhshan

Land Afghanistan
StatusProvins
Adm. senterFeyzabad
TidssoneUTC+04:30
Areal44 059 km²
Befolkning904 700 (2012[1])
Bef.tetthet20,53 innb./km²
SpråkKamkata-viri, Vasi-vari, Ishkashimi, Munji, Shughni, Wakhi
Høyde over havet3 669 meter

Badakhshan

Badakhshan er en region som består av deler av nordøstre Afghanistan og sørøstre deler av Tadsjikistan. Badakshan-provinsen er en av 34 provinser i Afghanistan og inneholder Wakhan-korridoren.

Innhold

Folket


Badakhshaniene er et eget etnisk-språklig og religiøst samfunn. De er etterkommere av persere som bosatte seg i området rundt år 1000 f.Kr. I afghansk Badakhshan er hovedspråket persisk. Dialektene som blir snakket i tadsjikisk Badakhshan hører til den østre grenen av de iranske språkene. De er slektninger av antikke Sogdian. Religionen er islam.

Geografi


Sammensetningen av fjelldistriktene, som består av alle de sørlige distriktene i Badahshan og de nordre fjellene og dalene i Nurestan (tidligere Kafiristan), ligner resten av Hindu Kush vestover. Hindu Kush er den sørlige kanten av et stort sentralt platå. Det brekker opp i lange spir sørover, der dalene ligger dypt i Nuristan, nesten isolert fra hverandre av de snødekte høydene som deler dem. I nord går platået gradvis nedover mot Amu-Darja, der det faller fra en gjennomsnittlig høyde på 4500 meter til 1200 meter rundt Faizabad, midt i Badakhshan.

Historie


Grensene ble avgjort av en anglo-russisk avtale i 1873 som anerkjente at «Badakshan med dets nærliggende område Wakhan» skal «tilhøre emiren i Kabul» og begrenset det til den venstre eller sørlige bredden av Amu-Darja. I vest ble grensen til Badakshan trukket i en linje som krysser platåene i Turkmenistan sørover fra der Kunduz og Amu Darya møtes til det østlige vannskillet til Tashkurghan-elva, går videre sørøstover, krysser Kunduz til den treffer Hindu Kush. Den sørlige grensen ble trukket langs fjellryggen til Hindu Kush så langt som Khawak-passet som leder fra Badakshan til Panjshir-dalen. Bortenfor dette var den ubestemt.

I 1895 ble elva Pjandzj definert som grensen mellom det afghanske og russiske Badakshan. I Sovjetunionen ble den tidligere russiske delen organisert som Gorno-Badakhshan innen den tadsjikiske sovjetiske republikken (fra 1991 uavhengige Tadsjikistan).

Referanser

Kategorier: Afghanistans provinser | Badakhshan (provins) | Silkeveien


Dato: 16.01.2021 03:50:13 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.