BBCBritish Broadcasting Corporation (BBC)
TypeOffentlig finansiert allmennkringkaster, kommersielt medieforetak
Grunnlagt18. oktober 1922; 98 år siden
LandStorbritannia
HovedkvarterBroadcasting House i London
MedierRadio, fjernsyn, internett, nye medier
MedlemskapEBU
Nettstedwww.bbc.co.uk

British Broadcasting Corporation, mest kjent under forkortelsen BBC (norsk: Det britiske kringkastingsselskapet), er en britisk radio- og TV-kringkaster. I Storbritannia blir organisasjonen ofte kalt The Beeb eller Auntie ('tante', fordi den tidligere var kjent for å ha en oppdragende stil i mange av sine programmer). Selskapet har omfattende egenproduksjon av programmer. BBC blir av mange oppfattet som et av de mest seriøse medieselskapene i verden, med en nøytral og selvstendig synsvinkel. BBC påtar seg rollen som allmennkringkaster i Storbritannia, og det norske NRK, i likhet med de fleste andre eldre fjernsynskanaler i Europa, sammenligner seg derfor ofte med BBC.

2. november 1936 begynte BBC Television Service de første regulære høydefinisjons fjernsynssendingene i verden.[1][2] Før ITV ble opprettet i 1955, hadde BBC monopol på radio- og TV-sendinger i Storbritannia.

BBC blir, på samme måte som NRK, finansiert med lisensmidler. Riktignok blir enkelte deler av BBCs programtilbud betalt av andre; for eksempel World Service, som blir betalt av det britiske utenriksdepartementet. Dessuten har BBC i de senere år tjent en del på sin kommersielle del, blant annet ved salg og distribusjon av en rekke BBC-produksjoner.

BBC blir, særlig etter opphevingen av monopolet, til stadighet kritisert for å ikke ha en nøytral innstilling. Særlig er det vanlig at det britiske regjeringspartiet klager på at de favoriserer opposisjonen; dette skjer uansett hvilket parti det er som sitter ved makten. Til tider har det kommet klager fra begge sider på ett og samme innslag, noe BBCs ledelse har tolket dithen at nøytralitetskravet er oppfylt, enten man fornærmer begge sider eller gleder begge sider. I 2004 ble BBCs ry for nøytralitet skadet av Hutton-rapporten, som tok for seg skandalen omkring unøyaktige rapporter om masseødeleggelsesvåpen i Irak etter David Kellys selvmord i 2003. Rapporten førte til at styreformannen og generaldirektøren, samt en journalist, måtte si opp sine stillinger. BBC har i stor grad gjenopprettet tilliten, blant annet ved at de ansvarlige måtte gå.

Innhold

Kanaler


Britiske tv-kanaler

For det britiske tv-publikum finnes «kjernekanalene» BBC One og BBC Two, men for seere med digitalt mottakerutstyr finnes også følgende kanaler:

Britiske radiokanaler

BBC Radio tilbyr et stort antall radiokanaler og radiotjenester innenfor Storbritannias grenser. I tillegg til lokale radiostasjoner for engelske fylker og nasjonale stasjoner for Skottland, Wales og Nord-Irland finnes det på FM-båndet også mer profilerte «hel-britiske» kanaler som:

I de senere årene har det i tillegg til disse tradisjonelle FM-kanalene blitt opprettet en rekke digitale radiokanaler;

Internasjonale tv-kanaler

Internasjonale radiokanaler

Styre


BBC styres av et råd (Board of Governors of the BBC) bestående av 12 medlemmer som formelt utnevnes av den britiske monarken, men i praksis er det regjeringen som velger medlemmene. Dette har ført til anklager om politisk innblanding. Rådsmedlemmene utnevnes for fire år og tjenestegjør på deltid. Fire av medlemmene har spesielt ansvar for: Skottland, Wales, Nord-Irland og England.

Rådsmedlemmene ansetter generaldirektøren og BBCs toppledelse.

Referanser


  1. ^ «November 2, 1936 - the beginning of television» . newatlas.com (engelsk). Besøkt 23. januar 2019. 
  2. ^ «BBC - November anniversaries - History of the BBC» . www.bbc.co.uk. Besøkt 23. januar 2019. 

Se også


Eksterne lenker


Kategorier: BBC | Den europeiske kringkastingsunion | Selskaper etablert i 1922 | 1922 i Storbritannia | Kringkastingsselskaper


Dato: 17.01.2021 03:20:53 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.