BøkefamilienBøkefamilien

Sommereik (Quercus robur)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Fagaceae
Dumort.
Norsk(e) navn: bøkefamilien
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: Fagales
Antall arter: ca. 670
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: tempererte og subtropiske strøk på den nordlige halvkule, fjellområder i tropene
Delgrupper:

Bøkefamilien (Fagaceae) er en plantefamilie i ordenen Fagales.

Artene er løvfellende eller eviggrønne trær, eller, mer sjelden, busker. Bladene sitter spredt. Hos noen arter visner løvet om høsten, men det blir sittende på treet utover vinteren. Trærne er sambu med adskilte hann- og hunnblomster på samme plante. Blomstene er samlet i rakler. Slektene bøk (Fagus), eik (Quercus) og Trigonobalanus er vindpollinerte, mens de andre bestøves av insekter. Frukten består av en eller flere nøtter omgitt av et hylster, cupola.

Bøk, eik og kastanje (Castanea) er en dominerende del av vegetasjonen i de tempererte løvskogene på den nordlige halvkule. Familien er også rikt utviklet i fjellstrøkene i Mellom-Amerika og Sørøst-Asia. Eviggrønne eikearter er viktige i middelhavsvegetasjonen i California og middelhavslandene. Familien har stor betydning økologisk både på grunn av trærne utgjør mye av biomassen og på grunn av ulike mutalistiske forhold med andre organismer, som mykorrhiza, galledannende insekter og nøtteetende virveldyr.

Mange arter gir verdifullt trevirke. Kork og kastanjer er andre nyttige produkter fra familien. Trærne blir også plantet for prydformål i hager, parker og langs gater.

I Norge vokser artene bøk, sommereik og vintereik vilt i de sørlige landsdelene, og noen andre arter plantes av og til.

Innhold

Delgrupper


Bøkefamilien omfatter to underfamilier og ti slekter. Artsantallet varierer mellom ca. 670 til over 1000 i ulike oversikter. Det finnes også mange viltvoksende hybrider mellom artene i familien. Følgende inndeling av familien er nå vanlig:

Cyclobalanopsis med omtrent 150 arter i Øst- og Sørøst-Asia regnes som en selvstendig slekt i blant annet Flora of China, men molekylærgenetiske studier viser at den er en delgruppe av Quercus.[1][2]

De tre artene i Trigonobalanus lever langt fra hverandre, og slekten splittes ofte i tre: Trigonobalanus i Indonesia og Malaysia, Colombobalanus i Colombia og Formanodendron i den kinesiske provinsen Yunnan og Thailand. Fylogenetiske studier viser derimot at disse artene er hverandres nærmeste slektninger.[3]

Notholithocarpus densiflorus ble tidligere regnet til Lithocarpus, men vokser langt unna resten av denne slekten. Molekylærgenetiske undersøkelser viser at arten tilhører en egen utviklingslinje, og at likheten skyldes konvergent evolusjon.[3]

Slekten sørbøk (Nothofagus) ble tidligere regnet til bøkefamilien og underfamilien Fagoideae, men genetiske og morfologiske studier har vist at den er en basal gruppe i ordenen Fagales og må plasseres i en selvstendig familie, sørbøkfamilien (Nothofagaceae).

Kladogrammet nedenfor viser de antatte slektsforholdene innen familien ifølge Manos, Cannon og Oh (2008).[3]

   bøkefamilien (Fagaceae)   
   underfamilie Quercoideae   
Notholithocarpuseik (Quercus)
kastanje (Castanea)Castanopsis


LithocarpusChrysolepis


Trigonobalanus   underfamilie Fagoideae   

bøk (Fagus)
Referanser


  1. ^ F. Hubert m.fl. (2014). «Multiple nuclear genes stabilize the phylogenetic backbone of the genus Quercus». Systematics and Biodiversity. 12 (4): 405–423. ISSN 1478-0933 . doi:10.1080/14772000.2014.941037 . 
  2. ^ M.C. Simeone m.fl. (2016). «Plastome data reveal multiple geographic origins of Quercus Group Ilex». PeerJ. 4:e1897. ISSN 2167-8359 . PMID 27123376 . doi:10.7717/peerj.1897 . 
  3. ^ a b c P.S. Manos, C.H. Cannon og S.-H. Oh (2008). «Phylogenetic relationships and taxonomic status of the paleoendemic Fagaceae of Western North America: recognition of a new genus, Notholithocarpus» (PDF). Madroño. 55 (3): 181–190. ISSN 1943-6297 . doi:10.3120/0024-9637-55.3.181 . Arkivert fra originalen (PDF) 20. mars 2017. Besøkt 26. mars 2017. 

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Bøkefamilien | Arter formelt beskrevet i 1829


Dato: 15.01.2021 09:36:43 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.