AusterbygdFor Austbygda i Tinn kommune, se Austbygde.

Austerbygd (gammelnorsk: Eystribygð, islandsk: Eystribyggð, også kalt Austerbygda eller Østbygda) var den østligste og også største boplassen som ble etablert på Grønland da Eirik Raude tok med seg folk fra Island og bosatte seg her omkring 985. De andre bosettingene, som lå lenger nordvest, het Vesterbygd og Midtbygd. Midtbygd omtales i noen sammenhenger som en del av Austerbygd.

Bosettingen hadde på det meste ca. 4000 innbyggere, og det er funnet rester etter 200–300 gårder i området. Gårdene ligger spredt langs kysten i de nåværende kommunene Qaqortoq, Narsaq og Nanortalik.

Her etablerte Eirik Raude seg på det som het Brattahlíð, innerst i Eriksfjorden, nær dagens Qassiarsuk. Andre kjente ruiner i dette området er Hvalsey kirke og ruinene etter bispesetet Garðar i Igaliku.

I løpet av 15. århundre forsvant den norrøne befolkningen fra området. Årsaken til forsvinningen er omstridt. Den siste skriftlige kilden om bosettingen er fra 1408. Ifølge historikeren Oscar Albert Johnsen besøkte Didrik Pining Grønland i 1480-årene, og da eksisterte bosettingen fortsatt.[1]

Se også


Referanser


  1. ^ Johnsen 1924, s. 63 og 260

Litteratur

Kategorier: Grønlands historie | Vikingtiden på Grønland | Befolkede områder etablert på 900-tallet


Dato: 16.01.2021 05:36:44 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.