AserbajdsjanskAserbajdsjansk
Azərbaycan dili
Азәрбајҹан дили
آذربايجان ديلی
Brukt i Aserbajdsjan
 Iran
og i deler av naboland som:
 Georgia
 Irak
 Russland
 Tyrkia
 Ukraina
 Armenia
Antall brukere23–30 000 000
Lingvistisk
klassifikasjon
Tyrkisk
Sørtyrkisk
Aserbajdsjansk
SkriftsystemDet latinske alfabetet i Aserbajdsjan, det persiske alfabetet i Iran, tidligere også det kyrilliske alfabetet
Offisiell status
Offisielt i Aserbajdsjan (nordaserbajdsjansk)
 Russland (nordaserbajdsjansk, status som regionalspråk i  Dagestan)
Språkkoder
ISO 639-1az
ISO 639-2aze
ISO 639-3Flere koder:
aze – aserbajdsjansk (generisk)
azj – nordaserbajdsjansk
azb – søraserbajdsjansk
qxq – qashqa'i
slq – salchuq

Wikipedia på aserbajdsjansk
Aserbajdsjansk på Wiktionary
Portal: Språk

Aserbajdsjansk, også kjent som aseri eller azeri,[1] er et tyrkisk språk som er statsspråket i Aserbajdsjan. Aserbajdsjansk har utvikla seg fra den østtyrkiske oghuz-dialekten, og blir snakka av om lag 31 millioner mennesker i Aserbajdsjan og nordlige deler av Iran, samt i mindre grad i nabolandene. Språket har tidligere brukt det persiske alfabetet og det latinske alfabetet, men i sovjettiden ble det kyrilliske alfabetet innført. Etter oppløsninga av Sovjetunionen har man gått over til det latinske alfabetet etter tyrkisk modell. Aserbajdsjanerne i Iran har hele tiden brukt det persiske alfabetet.

Referanser


  1. ^ «aserbajdsjansk» . Store norske leksikon (norsk). 17. august 2015. Besøkt 16. februar 2019. 

Eksterne lenker


Denne språkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Aserbajdsjansk språk | Språk i Aserbajdsjan | Språk i Armenia | Språk i Irak | Språk i Iran | Språk i Syria | Språk i Tyrkia | Agglutinerende språk


Dato: 17.01.2021 01:38:21 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.