Aserbajdsjans flaggAserbajdsjans flagg består av tre horisontale linjer i fargene blå, rød og grønn med en hvit halvmåne og en åttetagget stjerne midt på den røde linjen. De åtte taggene på stjernen representerer de åtte grenene av det tyrkiske folket og tyrkerne er også symbolisert ved den blå fargen. Den grønne fargen representerer islam og den røde står for framgang og utvikling. Flagget ble offisielt tatt i bruk 5. februar 1991. Flagget er i størrelsesforholdet 1:2. Flagget benyttes i samme form som nasjonalflagg, statsflagg, handelsflagg og krigsmaktens flagg.

Et lignende flagg var også i bruk sent på 1910-tallet, fram til Aserbajdsjan ble annektert av Sovjetunionen. Flagget var Aserbajdsjans offisielle flagg i perioden 28. mai 1918 til 28. april 1920 under Den demokratiske republikken Aserbajdsjans eksistens etter første verdenskrig og ble igjen tatt i bruk etter at Aserbajdsjan brøt ut av Sovjetunionen.

Innhold

Sovjetrepublikken Aserbajdsjans flagg


I tiden Aserbajdsjan var en del av Sovjetunionen som Den aserbajdsjanske sosialistiske sovjetrepublikk, førte landet flagg med sovjet-kommunistisk symbolikk. Fra 1921 til 1937 et rødt med de kyrilliske bokstavene ССРА (SSRA) i gull i det øvre venstre hjørnet. Deretter fikk flagget hammer og sigd og bokstavene ble byttet til AzSSR skrevet med latinske bokstaver. I 1940 ble de latinske bokstavene byttet ut med de kyrilliske АзССР (AzSSR). Den siste utgaven av flagget ble vedtatt 7. oktober 1952 og var rødt med en tynn blå stripe nederst. Bokstavene ble fjernet, i stedet ble omrisset av en stjerne plassert over hammeren og sigden. De andre sovjetrepublikkene hadde flagg etter samme modell, med et eget mønster særegent for hver enkelt sovjetrepublikk.

Se også


Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Aserbajdsjan | Asiatiske flagg | Europeiske flagg


Dato: 17.01.2021 12:23:47 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.