AserbajdsjanereAserbajdsjanere (også kalt aserere i aserbajdsjan-tyrkere, egenbetegning: Azərbaycanlılar, Azərbaycan Türkləri) er et tyrkisk folkeslag. De bor overveiende i nordvest-Iran og i staten Aserbajdsjan. De bor også i mindre antall i det østre Tyrkia, i Dagestan (hvor de kalles «derbent-turkmener») og i Georgia (hvor de kalles «tatar»).

Folkegruppen ble tidligere regnet til «turko-tatarene» (som også hørte til de tyrkiske folkeslagene) og i tråd med dette ble de kalt kaukasus-tatarer, men også turkmener.

Innhold

Religion


I motsetning til de andre muslimske tyrkerfolkene i regionen bekjenner de fleste aserbajdsjanere seg til den sjiittiske og ikke til sunni-retningen av islam. På grunn av dette skilles det i Tyrkia mellom Tyrkia-tyrkere og Aserbajdsjan-tyrkere (tyrkisk: Şii türkler).

Antall


På verdensbasis finnes cirka 35–45 millioner aserbajdsjanere. Rundt 8,5 millioner bor i Aserbajdsjan og 23,5 millioner i Iran.[1] 24 % av innbyggerne i Iran er aserbajdsjanere.

Over 300 000 aserbajdsjanere bor i Georgia og 282 700 i Russland, samt over 860 000 i de andre tidligere sovjetrepublikkene. I Armenia bor rundt 84 000 aserbajdsjanere og 78 000 i Kasakhstan. I Tyrkia bor det rundt 530 000 aserbajdsjanere i provinsen Kars.

4 000 aserbajdsjanere bor også i Jordan og 30 000 i Syria, hvor de hovedsakelig betegnes som «tyrkere» eller «turkmenere».

Den irakiske folkegruppen på 180 000 mennesker som kalles «turkmenere», hører språklig inn under aserbajdsjanerne.

Referanser


Litteratur

Kategorier: Etniske grupper i Aserbajdsjan | Etniske grupper i Tyrkia | Etniske grupper i Iran | Etniske grupper i Georgia


Dato: 17.01.2021 02:32:11 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.