Artaxerxes II av Persia


(Omdirigert fra Artaxerxes_II)


Artaxerxes II Mnemon
Konge av Perserriket
Født435 eller 445 f.Kr.
Død358 f.Kr. (77 eller 87 år)
Persepolis
Gravlagt Persepolis
Ektefelle Stateira
og utallige andre
Far Dareios II av Persia
Mor Parysatis
Søsken Ostanes, Kyros den yngre, Amestris
Barn Artaxerxes III
og utallige andre
Beskjeftigelse Konge
Annet navnDārayawuš
Regjeringstid404 til 358 f.Kr. (46 år)

Artaxerxes II Mnemon (gammelpersisk for «hvis styre er gjennom sannheten»,[1] født 436, død 358 f.Kr.) var konge av akamenide-dynastiets Perserriket fra 404 f.Kr. og til sin død i 358 f.Kr. Han var sønn av Dareios II av Persia og Parysatis, den illegitime datteren av Artaxerxes I. Han mottok senere tittelen Mnemon fra grekerne som mente at hans hukommelse var usedvanlig god.

Innhold

Liv og virke


Vekst til makt

Dareios II døde i 404 f.Kr., rett før den endelige seieren til den egyptiske generalen Amyrtaios over perserne i Egypt. Hans etterfølger var hans eldste sønn Arsames som ble kronet som Artaxerxes II i Pasargadae. Selv før kroning møtte Artaxerxes trusler mot sitt styre fra sin yngre bror Kyros den yngre.

Fire år tidligere hadde Kyros blitt utnevnt av sin far som øverste guvernør for provinsene i Anatolia. Der greide han å pasifisere lokale opprør og ble en populær hersker blant perserne og til en viss grad hos grekerne. Mot slutten av 405 f.Kr. ble Kyros oppmerksom på sin fars sykdom. Ved å samle støtte fra lokale grekere og ved å skaffe seg greske leiesoldater kommandert av Klearkos av Sparta, marsjerte Kyros i spissen av en hær på rundt 20 000 mot Babylonia. Innledningsvis erklært han at hensikten var å knuse opprørere i Syria.[2] Først da det ble klart at hans far var død, erklærte Kyros sine egentlige hensikter, han var ute etter å kjempe om den persiske tronen. Begrunnelsen var at han var født som sønn av Dareios og Parysatis etter at Dareios var blitt konge mens Artaxerxes var kun født før Dareios var blitt konge.

Artaxerxes forsvarte sin posisjon mot broren Kyros. Selv om Kyros' hær av grekere og iranere kjempet seg til en taktisk seier i slaget ved Kunaksa i Babylon i 401 f.Kr., ble Kyros selv drept i slaget av soldaten Mithridates,[3] noe som gjorde seieren irrelevant. Den greske historikeren Xenofon fortalte siden om slaget og de strabaser som de strandede greske leiesoldatene hadde med å komme seg hjem.[4] Artaxerxes forsøkte å kreve æren for selv å ha drept sin opprørske bror, men da Mithridates, drukken på vin, skrøt ved hoffet av hvordan han hadde drept Kyros, fikk Artaxerxes ham henrettet for å ha framstilt ham til en løgner.

Styre

Artaxerxes ble involvert i en krig med Persias tidligere allierte, Sparta, som under Agesilaos II invaderte Anatolia. For å endre spartanernes oppmerksomhet til greske affærer, støttet Artaxerxes økonomisk Spartas fiender, i særdeleshet Athen, Theben, og Korint. Denne støtten bidro til å dra Sparta inn i stridigheter som ble kjent som Korintkrigen. I 386 f.Kr. forrådte Artaxerxes sine allierte og inngikk en avtale med Sparta, og i Kongefreden tvang han grekerne til å komme til en enighet. Denne avtalen gjeninnførte persisk kontroll over de greske byene i Jonia og Aeolis langs kysten av Anatolia og ga Sparta overherredømme over det greske fastlandet.[5]

I 385 f.Kr. drev Artaxerxes krig mot et folk kalt kadusiere (gresk: Καδούσιοι) i nordvestlige Iran.[6] Opprinnelsen til krigen er ikke bevitnet i historiske kilder, men var antagelig som svar på et opprør fra dette folket og at de nektet å betale skatt til den persiske kongen.[7]

Selv om Artaxerxes hadde suksess i politikken mot grekerne, hadde han langt større vanskeligheter med egypterne. De hadde med hell gjort opprør mot ham i begynnelsen av hans styre. I et forsøk på å gjenerobre Egypt i 373 f.Kr. ble fullstendig fiasko, men i hans siste år greide perserne å beseire en felles egyptisk-spartansk forsøk på å erobre Fønikia. Han knuste også et opprør fra en del satraper i Anatolia tiden 372–362 f.Kr. Satrapene i Kappadokia, Frygia, Armenia som hver for seg gikk til opprør.[8]

Artaxerxes hadde et utall antall hustruer. Hans hovedhustru var Stateira inntil hun ble forgiftet av Artaxerxes' mor Parysatis en gang rundt 400 f.Kr. En annen hovedhustru var en gresk kvinne ved navn Aspasia fra Fokaia (men ikke den Aspasia som var atheneren Perikles' elskerinne)[9] Det er blitt sagt at han hadde mer enn 115 sønner med 350 hustruer.[2]

Byggeprosjekter


Mye av Artaxerxes' rikdom ble benyttet på byggeprosjekter. Han restaurerte palasset til Dareios I av Persia i Susa,[10] og forsterket også festningene, inkludert en sterk festning ved det sørøstlige hjørnet av byen, og ga byen Ekbatana en ny apadana og skulpturer.

Referanser


  1. ^ Schmitt, R. (15. desember 1986): «Artaxerxes» , Encyclopædia Iranica.
  2. ^ a b «The Achaemenid Empire» , Iranologie
  3. ^ Plutark: Life of Artaxerxes
  4. ^ Xenofon (1949): The Persian Expedition, oversatt av Rex Warner, Penguin.
  5. ^ Xenofon: Hellenica 5.1.31 , WikiSource
  6. ^ Lendering, Jona: «Cadusians» , Livius.org
  7. ^ Rollin, Charles (1820): The ancient history of the Egyptians, Carthagininas, Assyrians, Babylonians, Medes and Persians, Macedonians, and Grecians 4. Collins and co, s. 58
  8. ^ Heskel, Julia (1997): The North Aegean wars, 371-360 B.C. Franz Steiner Verlag. ISBN 9783515069175. s. 94
  9. ^ Lendering, Jona: «Aspasia» , Livius.org
  10. ^ «Achaemenid Royal Inscriptions: A2Sa» , Livius.org

Litteratur


Eksterne lenkerForgjenger:
 Dareios II 
Konge av Persia
Etterfølger:
 Artaxerxes III Kategorier: Akamenidene | Herskere på 400-tallet f.Kr. | Herskere på 300-tallet f.Kr. | Fødsler i 436 f.Kr. | Dødsfall i 358 f.Kr.


Dato: 16.01.2021 04:11:35 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.