AraksAraks / Aras
(tr) Aras Nehri
(hy) Արաքս Araks
(az) Araz
(fa) ارس (rud-e) Aras
Land Tyrkia
 Armenia
 Aserbajdsjan
 Iran
Lengde1072[1] km 
Nedbørfelt102 000[1] km² 
Startved Erzurum, Tyrkia
  – Koord.   
MunningKura
  – Koord.   
Sideelver
  – HøyreZangmar, Sariso, Ghotur, Hadschilar, Kalibar, Ilghena, Darreh, Balha
  – VenstreGhareso, Akhurjan, Metsamor, Hrazdan, Azat, Vedi, Arpa, Naxçıvançay, Vorotan, Voghdzji, Meghri

Araks eller Aras (persisk: ارس‎) er ei stor elv i Transkaukasia og Det armenske høyland. Den er 1072 km lang og har et nedslagsfelt på 102 000 km².

Kilden ligger sør for Erzurum i Tyrkia. Herfra renner den østover til grensen mot Armenia, der den snur mot sørøst og først danner grensen mellom Armenia og Tyrkia. Så utgjør den grensen mellom den aserbajdsjanske enklaven Nakhitsjevan og Iran og deretter mellom Armenia og Iran. Deretter snur Araks mot nordøst og danner grensen mellom Iran og Aserbajdsjan. Ved İmişli renner den inn i Aserbajdsjan og munner til slutt ut i Kura.

I antikken het denne elva Araxes.

Referanser


  1. ^ a b (ru) Store sovjetiske encyclopedia (BSE), 3. opplag 1969–1978: Araks

Eksterne lenker

Kategorier: Elver i Aserbajdsjan | Elver i Iran | Elver i Tyrkia | Iğdır (provins) | Erzurum (provins) | Elver i Armenia | Nedbørfelt til Det kaspiske hav


Dato: 18.01.2021 07:55:21 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.