AppenninerhalvøyaAppenninerhalvøya, eller Den italienske halvøy, er en støvelformet halvøy som ligger i Middelhavet og utgjør hoveddelen av Italia. Halvøya har fått sitt navn fra fjellkjeden Appenninene, som strekker seg gjennom hele halvøya. Det høyeste fjellet er Corno Grande. Halvøya omgis av Det liguriske hav og Tyrrenhavet i vest; Det joniske hav i sørøst og Adriaterhavet i øst. Avgrensningen av Appenninerhalvøya mot det italienske fastlandet er ikke fastlagt. En linje mellom Genova i vest og Venezia i øst betraktes som skillet.

Geografisk sammenfaller Den italienske halvøy med linje som strekker seg fra elven Magra og til Rubicon, nord for toskanske-emilianske Appenninene, som ekskluderer Posletten og de sørlige skråningene av Alpene.[1][2] Hele halvøya er en del av staten Italia, unntatt mikrostatene San Marino og Vatikanstaten. I tillegg er Sicilia, Elba og andre mindre øyer, som Palagruža (italiensk: Pelagosa), som tilhører Kroatia, vanligvis betraktet som øyer utenfor kysten av Den italienske halvøy og i den forståelse geografisk gruppert sammen med den.

Temperaturen kan variere kraftig mellom den sørlige og den nordlige delen av halvøya: Temperaturen kan være helt nede i -15 °C lengst i nord, mens det fremdeles er plussgrader i sør.

Referanser


  1. ^ De Agostini, red. (2004): L'Enciclopedia Geografica, bind 1 Italia, s. 78
  2. ^ Touring Club Italiano, Conosci l’Italia - Vol. I: L’Italia fisica, 1957

Eksterne lenker

Kategorier: Middelhavet | Italias geografi | Subregioner | Halvøyer i Europa


Dato: 15.01.2021 08:44:57 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.