AppennineneAppenninene (gresk: Ἀπέννινα ὄρη;[1] latin: Appenninus eller Apenninus Mons[2] italiensk: Appennini;[3]) er en rundt 1200 km lang fjellkjede som strekker seg langs østkysten av Italia. I nordvest går de sammen med de liguriske Alpene. I sørvest ende de ved Reggio di Calabria, kystbyen ved enden av Den italienske halvøya (også kalt for Appenninerhalvøya etter fjellkjeden).[4] Siden rundt 2000 har det italienske miljødepartementet på anbefaling fra Apennines Park of Europe Project, definert Apenninesystemet til å inkludere fjellene i nordlige Sicilia, således gi en total distanse på 1 500 km.[5] Fjellsystemet danner en bue som omringer den østlige siden av Det liguriske hav og Tyrrenhavet.

Fjellkjeden er hovedsakelig grønn, skjønt på den ene siden av den høyeste fjelltoppen, Corno Grande (2912 moh, og en del av Gran Sasso d'Italia) er delvis dekket av Calderonebreen, den eneste isbreen i Appenninene. Den har blitt minskende siden 1794.[4] De sørlige delene av fjellkjeden er delvis golde. De østlige fjellskråningene ned til Adriaterhavet er bratte mens de vestlige danner lavberg som de fleste av Italias byer er lokalisert på. De enkelte fjellene tenderer til å bli navngitt etter provinsen hvor de er lokalisert i; eksempelvis er de liguriske Apenninene i Liguria. Som provinsgrenser har de ikke alltid vært faste og det har ført til en del forvirring om nøyaktig hvor fjellgrensene går. Ofte, men ikke alltid er det et geografisk særtrekk som har bestemt en grensesetting. Fjellkjeden består i det vesentlige av kritt og kalk.

Innhold

Etymologi


Den etymologi (navnforklaring) som oftest blir gjentatt, grunnet dens semantiske egnethet, er at Apenninene er avledet fra det keltiske ordet penn- (ås, åsrygg, topp):[3] A-penn-inus, noe som kan ha kommet til under den keltiske tilstedeværelsen i nordlige Italia på 300-tallet f.Kr. eller tidligere. Samme etymologi er forsøkt på fjellkjeden Penninene i nordlige England, men blitt avvist. Penninene har antagelig heller fått navn etter Apenninene.[6] Imidlertid har lingvister aldri funnet en avledning som er tilfredsstillende.[3] Wilhelm Deecke uttalte at «dets etymologi er tvilsom, men en del avleder det fra ligurisk-keltiske Pen eller Ben som betyr fjelltopp.»[7] Det er ikke konsensus om navnets opphav.

Referanser


  1. ^ Strabon: Geografika, bok 5
  2. ^ Apenninus, entall benyttet i flertall, har formen av et adjektiv, hvilket vil bli segmentert Apenn-inus, ofte benyttet med substantiv som mons (fjell) eller gresk ὄρος, oros, men like ofte benyttet alene som substantiv. Antikkens grekere og romere la ofte til «fjell», men ikke alltid, for å gi betydningen en eller flere fjellrekker; slik at Apenninefjellet viser til hele fjellkjeden og er oversatt til Apenninefjellene eller Apenninene.
  3. ^ a b c Lewis, Charlton T.; Short, Charles (1879): «Apenninus» i: A Latin Dictionary. Oxford; Medford: Clarendon Press; Perseus Digital Library.
  4. ^ a b Lake, Philip (1911): «Apennines» i: Chisholm, Hugh: Encyclopædia Britannica 2 (11. utg.). Cambridge University Press. s. 161
  5. ^ Gambino, Roberto; Romano, Bernardino (2000–2001): Territorial strategies and environmental continuity in mountain systems: The case of the Apennines (Italy) (PDF). World Commission on Protected Areas.
  6. ^ Redmonds, George (15. mars 2007): «A Major Place-Name Ignored» i: Names and History: People, Places, and Things, London: Hambledon & London (1. utg. 2004), ISBN 1-85285-426-X, s. 65–68
  7. ^ Deecke, Wilhelm (1904): Italy, s. 23

Litteratur


Eksterne lenker

Kategorier: Appenninene


Dato: 16.01.2021 01:54:43 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.