AppelsinAppelsin

Appelsiner
Vitenskapelig(e)
navn
:
Citrus sinensis
Norsk(e) navn: appelsin
Hører til: sitrusfrukt,
rutefamilien,
Sapindales
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: opprinnelig fra Sørøst-Asia

Appelsin er frukten fra appelsintreet (Citrus sinesis) og er en sitrusfrukt i rutefamilien.

Innhold

Opprinnelse


Arten stammer opprinnelig fra Kina, men dyrkes nå også i middelhavsområder. Den dyrkes også i USA og Latin-Amerika. Frukten er rund og oransje med tykt skall.

Appelsintreet kan bli opptil tolv meter høyt. Det har læraktige blader, noen torner og det blomstrer hele året. Frukten er egentlig et bær. Det er for det meste fruktene fra treet som blir brukt, men det er også mulig å lage te av blomstene. De kan også kokes og brukes i mat.

Appelsiner plukkes ofte før de er modne, hvilket får effekt på smaken, som blir mer syrlig og mindre aromatisk. Dette skyldes den oftest lange transportveien fra opphavslandene, som f.eks. Nord-Afrika, Hellas, Italia, Israel, Spania og Tyrkia.

Navnet appelsin betyr «kinesisk eple». Dette navnet kommer fra folkelig nederlandsk appelsien (standard nederlandsk: sinaasappel) og blir brukt på dansk, norsk, svensk (apelsin), islandsk (appelsína), russisk (apelsin) og på finsk (appelsiini).

Produksjon


Brasil er per 2013 den største produsenten av appelsiner (28,5 %), etterfulgt av USA (11,6 %) og Kina (8,9 %).

Verdens største appelsinprodusenter
Land 2005 ( Mt) 2008 (Mt) 2011 (Mt)
Brasil 17,9 18,5 19,81
USA 8,4 9,1 8,07
Kina 2,7 4,2 6,21*
India 3,3 4,9 4,57
Mexico 4,1 4,3 4,07
Spania 2,4 3,4 2,82
Egypt 1,9 2,1 2,57
Italia 2,3 2,2 2,46
 Indonesia 2,2 2,5 1,81
Tyrkia 1,4 1,4 1,73
Totalt i verden 63.1 69.6 69,61
*)Uoffisielt tall.
Kilde: De forente nasjoners organisasjon for mat og landbruk (FAO).[1]

Import til Norge

Appelsinen i dagliglivet


Bruksområde

I Norge spises stort sett appelsiner ferske i båter, men de kan også brukes i salater, sauser, marinader og dressinger. Også skallet kan brukes, for eksempel er apsikat laget av appelsinskall.

Hver påske spises det mer enn 17 millioner appelsiner i Norge.

Oppbevaring

Appelsinen har god holdbarhetstid og oppbevares best ved 5-10 °C, ikke i kjøleskap.

Det finnes gode appelsiner året rundt, men toppsesongen er fra desember til rundt påsketider. Appelsiner skal være mørk gule eller oransje og blanke. Noen appelsiner har antydning til grønnfarge på enkelte områder, men dette påvirker ikke kvaliteten. En tung frukt tilsier at appelsinen er fin og saftig. Den skal være glatt og fast i skallet. Tykkelsen på skallet kan variere veldig mellom ulike appelsinsorter, så det sier lite om kvaliteten.

Næringsinnhold

Appelsinen er en av våre viktigste vitamin C-kilder, men er også den frukten som inneholder nest mest kalsium (40 mg pr. 100 g), slått av solbær (60 mg pr. 100 g).

Se også


Referanser


  1. ^ «FAOSTAT» . FAO Statistics. Arkivert fra originalen 13. juli 2011. Besøkt 24. mars 2013. 
  2. ^ Import av appelsiner til Norge. 2002-2003. Kilo og kroner Besøkt 5. desember 2017.

Eksterne lenker

Kategorier: Rutefamilien | Appelsin


Dato: 16.01.2021 12:53:29 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.