ApologetikkApologetikk er teologisk disiplin som skal begrunne og forsvare religiøse doktriner ved systematisk argumentasjon og forsvar av et standpunkt. [1] Begrepet kommer fra det greske ordet apologia (απολογία), som betyr forsvar av en posisjon mot et angrep.

Innhold

Apologetene


Uttrykket apologetene brukes om en gruppe forfattere som på 100-tallet skrev forsvarskrifter for de kristne, ofte til staten.[2]

I disse skriftene finnes de første forsøkene på å harmonisere kristendommen med antikkens greske filosofi.

Kjente kristne apologeter


Politisk bruk


I en politisk bruk, blir begrepet brukt i en negativ forstand for å beskrive et forsvar av kontroversielle handlinger eller politikk, som terrorisme og politisk undertrykkende regimer.[3][4]

Referanser


  1. ^ «apologetikk» , Bokmålsordboka
  2. ^ «Apologists», Cross, F. L., red. (2005): The Oxford dictionary of the Christian church. New York: Oxford University Press.
  3. ^ «Apologist» , Wordnik.
  4. ^ «Apologist» , Oxford DictionariesKategorier: Teologi | Ord og uttrykk


Dato: 17.01.2021 02:50:28 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.