ApologetApologet (av gresk απολογητής «forsvarer», απολογία «forsvarstale», jfr. engelsk apology) er et uttrykk som i dag brukes om personer som forsvarer en lære eller ideologi ved hjelp av intellektuelle eller vitenskapelige argumenter.

Opprinnelig var apologeter juridiske tjenestemenn i de greske bystatene.

Fédéric Morel brukte i verket Corpus Apologetarum (1616) uttrykket «apologetisk» om tekster fra rundt 300-tallet e.Kr., som forsvarte kristentroen mot angrep fra tilhengere av andre religioner og filosofiske retninger. Prudentius Maran videreførte begrepsbruken i en utgave fra 1742, det samme gjorde andre utgivere, og uttrykket «apologet» brukt om teologer og filosofer som forsvarer kristen tro mot angrep festet seg.

Apologetikk er en teologisk displin som forsvarer troen mot ikke-religiøse argumenter. Allerede før de første kristne apologetene fantes det jøder som forsvarte den jødiske religionen, og en kan snakke om en selvstendig jødisk apologetikk.

Apologeter fra oldkirkelig tid


Se også


Litteratur

Kategorier: Religionsfilosofi


Dato: 19.01.2021 10:57:16 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.