AmalfiAmalfi

Land Italia
Region Campania
Provins Salerno
StatusKommune
Innbyggernavnamalfitani
Tilstøtende kommunerAgerola (NA), Atrani, Conca dei Marini, Furore, Scala
Postnummer84011
Retningsnummer089
Areal5,7 km²[1]
Befolkning5 102[2] (2018)
Bef.tetthet895,09 innb./km²
Høyde over havet6 meter
ISTAT-nummer065006

Amalfi

Amalfi er en by i provinsen Salerno i Italia, ca. 55 km sørøst for Napoli. Byen har gitt navn til den kjente Amalfikysten, den bratte klippekysten nord for Salernobukta. Byen ligger i munningen av en dyp v-dal ved foten av det 1 300 m høye Monte Cerreto.

På grunn av sin arkitektur og sitt dramatiske landskap og vakre kyst er Amalfi et viktig turistmål. Byen har fått plass på UNESCOs verdensarvliste.

Innhold

Historie


Amalfi var en selvstendig bystat og en viktig handelsby ved Middelhavet mellom det 7. og det 12. århundre. Byen nevnes første gang i det 6. århundre, og ble tidlig en viktig sjøfartsby som solgte korn, salt og slaver til Midtøsten og kjøpte silke fra Det bysantinske riket, som ble videresolgt i Europa. På 1000-tallet hadde byen en befolkning på 70 000, og konkurrerte med Pisa og Genova om å være den ledende handelsbyen i det vestlige Middelhavet. Gjennom deler av middelalderen var Amalfi berømt for sine skoler for jus og matematikk.

I 1135 ble byen inntatt av Pisa, og gikk deretter inn i en nedgangsperiode. I 1343 ble hele den nedre delen av byen vasket vekk av en tsunami. Flodbølgen ødela også byens havn, som siden har hatt mindre betydning.

Henrik Ibsen, Richard Wagner og andre kunstnere


I dag kan byen Amalfi smykke seg av å ha vært stedet hvor dikteren Henrik Ibsen skrev sitt verdensberømte drama Et dukkehjem. Det skjedde i løpet av sommeren og høsten 1879. Han bodde på Hotel La Luna, på samme sted som også komponisten Richard Wagner slo seg til ro for sommeren 1881.

Den kjente kunstneren M.C. Escher besøkte stedet i mellomkrigstiden, og laget en tegning av byen sett ovenfra. Denne utsikten ble avfotografert omkring 1950, Bortsett fra noen få ombygninger og reparasjoner, er byen uendret fra tegning til foto.

Bilder


Galleri


Referanser


  1. ^ «Superficie di Comuni Province e Regioni italiane al 9 ottobre 2011» . Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 
  2. ^ «Popolazione Residente al 1° Gennaio 2018» . Istituto nazionale di statistica. Besøkt 16. mars 2019. 

Eksterne lenker

Kategorier: Byer i Campania | Kommuner i provinsen Salerno | Amalfikysten


Dato: 19.01.2021 09:25:42 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.