Alpint klimaAlpint klima, eller fjellklima, er klimaet over tregrensen i et fjellområde. Klimaet blir kaldere med høyden som følge av den adiabatiske temperaturendringen. Den tørradiabatiske temperaturendringen med høyden er omtrent 10 ℃ per kilometer. Dermed vil man få omtrent samme temperaturendring om man flytter seg 100 m oppover et fjell, som når man flytter seg 80 km nærmere polene. Dette forholdet er derimot bare en grov tommelfingerregel fordi havet har en stor innvirkning på klimaet.

I Köppens klimaklassifisering havner det alpine klimaet inn under det arktiske klimaet, fordi ingen av månedene har en gjennomsnittstemperatur over 10 ºC. Otto Nordenskiöld laget derimot et alternativ til Köppens system som sa at den varmeste måneden måtte være minst 9 grader minus 10 % av gjennomsnittstemperaturen i den kaldeste måneden. Om temperaturen i den kaldeste måneden er −20 ℃, må den varmeste måneden være 11 ℃. Man kan da få små forskjeller på hvilke områder som havner innenfor det alpine klimaet.

Store deler av fjellområdene i Norge kommer inn under denne arktiske klimatypen.

Klimasoner i Köppens klimaklassifisering
Gruppe A: TropiskRegnskog (Af) - Monsun (Am) - Savanne (Aw, As)
Gruppe B: TørtØrkenklima (BW) - Steppe (BSh, BSk)
Gruppe C: TemperertFuktig subtropisk (Cfa, Cwa) - Maritimt (Cfb, Cwb, Cfc) - Middelhavsklima (Csa, Csb)
Gruppe D: KontinentaltFuktig kontinentalt (Dfa, Dwa, Dfb, Dwb) - Subarktisk (Dfc, Dwc, Dfd)
Gruppe E: ArktiskTundra (ET) - Permafrost (EF) - AlpintKategorier: Klimasoner


Dato: 17.01.2021 03:30:58 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.