Alfonso II av PortugalAlfonso II av Portugal
Konge av Portugal
Født23. april 1185
Coimbra
Død25. mars 1223 (37 år)
Coimbra
Gravlagt Alcobaça Monastery
Ektefelle Urraca av Castilla
Far Sancho I av Portugal
Mor Dulce av Aragon
Søsken
16 oppføringer
Mafalda av Portugal, Theresa av Portugal, Sancha av Portugal, Berengária av Portugal, Infanta Branca av Guadalajara, Pedro av Portugal, Ferdinand av Flandern, Constance av Portugal, Raimundo av Portugal, Martim Sanches of Portugal, Rodrigo Sanches, Gil Sanchez, Teresa Sanches, Pedro Moniz, Urraca Sanches of Portugal, Constança Sanches of Portugal
Barn bl.a.:
Beskjeftigelse Overhode
Nasjonalitet Portugal
Annet navnAlfonso II, o Gordo
Regjeringstid26. mars 121125. mars 1223
Våpenskjold

Alfonso II av Portugal (født 23. april 1185 i Coimbra i Portugal, død 25. mars 1223 samme sted), tilnavnet var o Gordo, «den feite», var konge av Portugal fra 26. mars 1211 til sin død.

Innhold

Liv og virke


Bakgrunn

Alfons II var annen (og eneste overlevende) sønn av kong Sancho I og Dulce av Barcelona. Etter farens død besteg han i 1211 den portugisiske tronen.

Konge

Som konge hadde Afonso II en annen tilnærming til regjeringen av riket enn sin far Sancho I og sin bestefar Afonso I. Mens hans bestefar var opptatt av å skaffe seg militær gevinst mot kongedømmet Castilla eller mot maurerne i sør, var han selv lite interessert i å fortsette denne politikken. Han sikret fred med Castilla.

Med hjelp av korsfarere som var hentet til landet, gjenopptok han reconquistaen og erobret Setúbal og Alcácer do Sal, men videreførte så ikke denne politikken.

De første år av hans regjering ble endel preget av interne konflikter mellom Afonso og hans brødre og søster. Kongen klarte å opprettholde ro og sikkerhet innenfor de portugisiske grenser, men bare ved å få lyst sine slektninger fredløse og tvinge dem ut i landflyktighet.

Ettersom militære anliggender ikke var hans prioritet brukte kong Afonso mye energi på å etablere en statsadministrasjon og til å sentralisere makten om deg selv. I hans regjeringstid sammenkaltes Cortes, riksmøtet, for første gang i 1211, der rikets grunnlover ble nedfelt - dette var landets første skriftlige lover. Det dreide seg for det meste om privat eiendom, sivilrett og myntrett. Afonso sendte også ambassadører til europeiske kongedømmer også utenfor Den iberiske halvøy og innledet vennskapelige kommersielle forbindelser med de fleste av dem.

Han forsøkte også å svekke kirkens makt, men det førte ham inn i konflikt med paven. For å få Portugals selvstendighet anerkjent av paven hadde hans bestefar kong Afonso I gitt kirken svært mange privilegier. Dermed fremstod kirken som meget sterk og uavhengig av kongemakten. Nå som Portugals status som eget land var fast etablert, var ikke kongen lenger så opptatt av å tekkes kirken og holde de gamle løfter. Nå ville Afonso II svekke geistlighetens makt og kunne sikre seg en del av kirkens store inntekter til kongemaktens disposisjon. Han ble gjentatte ganger ilagt kirkestraffer for dette, og på sin side forviste han erkebiskopen av Braga fra landet.

Hens tiltak utløste en alvorlig diplomatisk konflikt med paven. Etter at han var blitt ekskommunisert av pave Honorius III for de friheter han tok seg, lovet Afonso II å forsone seg med kirken, men foretok ingen seriøse skritt i den retning innen han døde i 1223.

Hans sønn, Sancho II av Portugal, overtok kronen da han døde, og regjerte fram til han ble avsatt i 1247, hvoretter Alfonso IIs andre sønn Alfonso III av Portugal overtok.[1]

Han var gift med Urraca av Castilla og ble også far til dronning Eleonore i Danmark.[2]

Litteratur


Referanser


  1. ^ Sancho II, king of Portugal. Besøkt 19. april 2015
  2. ^ Steenstrup, Johannes C.H.R.: Eleonore i Dansk biografisk Lexikon.


Forgjenger
Sancho I av Portugal

Monarker i Portugal
1211–1223
Etterfølger
Sancho II av Portugal

Kategorier: Portugisiske monarker | Personer fra Coimbra | Fødsler i 1185 | Dødsfall i 1223


Dato: 17.01.2021 07:24:59 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.