AdriaterhavetAdriaterhavet
TypeMiddelhav
Areal131 050 km² [1]
Lengde800 km [1]
Bredde160 km (snitt)[1]
Dybde1 324 m (maks)[1]
444 m (snitt)[1]
Volum35 000 km³ 
Salinitet38–39  
TilløpAdige, Bojana, Drin, Krka, Neretva, Isonzo, Po
UtløpDet joniske hav
SkillerAppenninerhalvøya og Balkan
ØyerOver 1 300
Del avMiddelhavet
Beliggenhet

Adriaterhavets avgrensning (blått).

Adriaterhavet eller Adriahavet (italiensk: Mare Adriatico; slovensk: Jadransko morje; kroatisk: Jadransko more; serbisk og montenegrinsk: Jadransko more / Јадранско море; albansk: Deti Adriatik) er en del av Middelhavet som ligger nord for Otrantostredet mellom Puglia i Italia og Vlorëbukta i Albania. Sør for stredet ligger Det joniske hav. Det strekker seg til Trieste i nord. På vestsiden ligger Italia, mens på østsiden ligger Albania, Montenegro, Bosnia-Hercegovina (som har en 21 km lang kystlinje), Kroatia og Slovenia. De viktigste havnebyene langs Adriaterhavet er Venezia, Rimini, Trieste, Rijeka, Split, Dubrovnik og Durrës. Det største dypet på 1 324 m finnes i sør.

Grensetraktaten mellom Albania og Italia fra 1992 avklarer sjøgrensen på kontinentalsokkelen i Adriaterhavet mellom de to statene.

Referanser


  1. ^ a b c d Adriatic Sea Encyclopædia Britannica

Eksterne lenker

Kategorier: Adriaterhavet


Dato: 16.01.2021 01:08:05 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.