Accra - nowiki.org

AccraAccra
Land Ghana
RegionGreater Accra
StatusBy (city)
TidssoneUTC+0, Greenwich Mean Time
Areal173 000 000 kvadratmeter
Befolkning2 291 352 (2012)
Bef.tetthet0,01 innb./kvadratmeter
Høyde over havet61±1 meter
Beliggenhet

Accra

Accra er hovedstaden i Ghana. Byen har 2 291 352 innbyggere (2012) og er landets største by. Accra med omland er landets tettest befolkede område. Byen har et ekvatorialt klima med årlig middeltemperatur på over 29°C.[1] Kjøligste måned er august med 24°C i middeltemperatur.[2]

Accra ble grunnlagt av ga-folket på 1400-tallet som et handelssentrum for handelen med portugiserne som anla et fort der.[trenger referanse] Byen vokste opp på 1600-tallet rundt tre slavehandelsstasjoner.[3] På 1600-tallet grunnla nederlendere Fort Crevecoeur («Hjertesorgenes festning») der Accra ligger, Ussher Town vokste opp rundt fortet. I nærheten ble Christiansborg reist av Danmark og Fort James av briter. I 1877 erstattet Accra byen Cape Coast som hovedstad for den britiske kolonien Gullkysten.[2] Svensker, nederlendere, franskmenn, briter og dansker kom i løpet av 1600-tallet.

Etter at det hadde blitt anlagt jernbane inn i landet fra Accra, ble byen det økonomiske sentrum i kolonien, og den er fortsatt Ghanas finanssentrum.[trenger referanse] Byen ble modernisert tidlig på 1900-tallet og den ble forbundet ved jernbane med handelsbyen Kumasi inne i landet. Selv Accra har ikke noen egentlig havn.[2] Accras viktigste havn ligger ved Tema (der det er en gunstig dypvannskai) 24 km øst for sentrum.[3]

Da Ghana bli uavhengig i 1957 ble Accra sentrum for nasjonalistpartier og frigjøringsbevegelser i andre kolonier. Byen ble etter andre verdenskrig sentrum industrivekst i Vest-Afrika ved siden av Dakar og Lagos.[1]

Man finner spor etter dansk-norske slavehandlere i byen. Fortet Christiansborg er bevart og er i dag presidentpalass og regjeringskontor. Det er ikke mulig å se slottet, selv på avstand, hvis du ikke har avtale med presidenten, I byen ligger også National Museum of Ghana og Central Library of Ghana. University of Ghana ligger i Legon, omkring 13 km nord for Accra.

Mot vest finner man fyrtårnet James Fort Lighthouse, James Fort og Ussher Fort. Begge fortene er kjent for å huse slaver før de ble sendt til Amerika. Videre innover finner man minneparken Nkrumah Memorial, til minne om den første presidenten i det frie Ghana.

Den viktigste flyplassen er Kotoka internasjonale lufthavn.

Vennskapsbyer


Referanser


  1. ^ a b Vest-Afrika . Oslo: Utlendingsdirektoratet. 1990. ISBN 8242700427. 
  2. ^ a b c Vest-Afrika: Guinea, Guinea-Bissau, Sierra Leone . Oslo: Det beste. 1998. ISBN 8270103241. 
  3. ^ a b Geografisk leksikon . Oslo: Cappelen. 1980. ISBN 8202044499. 
Denne ghanarelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den .Kategorier: Byer i Ghana | Hovedsteder i Afrika | Danmark-Norge
Kilde: Wikipedia - https://.wikipedia.org/wiki/Accra (Forfattere [Historie])    Tillatelse: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.


Dato: 23.08.2020 10:05:19 CEST - Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke LinkFang.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.