Aasta SteneAasta Stene
Født26. februar 1909
Død2. september 1961 (52 år)
Nasjonalitet Norge
Medlem av Norsk Kvinnesaksforening

Aasta Stene (født 26. februar 1909, død 2. september 1961)[1] var en norsk dr. philos. og universitetslektor. Hun var student i 1927 og tok engelsk hovedfag i 1934 med støttefagene norsk og historie. I 1949 ble hun dr. philos. med avhandlingen English Loan-Words in Modern Norwegian (Engelske låneord i moderne Norsk). Stene var universitetslektor ved Universitetet i Oslo i tidsrommet mellom 1938 til 1961.

Hun hadde i vitenskapelig øyemed diverse utenlandsopphold, hvor hun blant annet var i Sverige fra 1924 til 1944 og i England fra 1944 til 1945. Stene var også knyttet til University of Wisconsin i USA i tidsrommet 1945-1946. Hun skrev også artikler i dagspressen og holdt radiokåserier. Stene har også vært medlem av ulike oragnisasjoner som Internasjonal kvinneliga for Fred og Frihet, Yrkekvinners Klubb, Diskusjonsklubben av 1947 og Oslo Kvinnesaksforening.

Hun deltok aktivt i frigjøringskampen under krigen, sammen med sin søster Helga Stene. De sto bl.a. bak den såkalte Foreldreaksjonen, der et stort antall foreldre sendte brev til det da nazifiserte Kirke- og undervisningsdepartementet og protesterte mot nazifiseringen av skolen. Aksjonen var godt koordinert, og alle brevene nådde departementet omtrent på samme dag. Etter krigen ble såvel søstrene Stene som mange andre kvinners innsats i motstandskampen fortiet, noe det fortelles om i boka Kvinnekamp. Historia om norske motstandskvinner av Kristin Hatledal (Samlaget, 2011).

Referanser


Kategorier: Fødsler i 1909 | Dødsfall i 1961 | Norske feminister | Medlemmer av Norsk Kvinnesaksforening


Dato: 17.01.2021 07:37:26 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-BY-SA-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.