Øst-EuropaØst-Europa er den østlige delen av Europa. Å definere Øst-Europas grenser presist kan være noe vanskelig, i og med at begrepets rekkevidde kan sies å avhenge av konteksten det brukes i.

Innhold

Geografisk


I dag defineres det geografisk som området mellom Sentral-Europa i vest og Uralfjellene – som Europas grense – i øst.[trenger referanse] Europeisk Russland er kjernen i dette området, da det alene dekker 40 % av Europas areal og dermed nesten hele Øst-Europa.

Geopolitisk


I lang tid var begrepet imidlertid brukt om den del av Europa som var under sovjetisk innflytelse under den kalde krigen (den såkalte øst-blokken), en definisjon som baserer seg snarere på politisk fremfor geografisk inndeling.

I mange utdaterte kilder omfatter begrepet «Øst-Europa» fremdeles de fleste, eller alle europeiske land som frem til slutten av den kalde krigen var kommunistiske stater eller land kontrollert av Sovjetunionen. De fleste folk i Polen, Tsjekkia, Slovakia, Ungarn og Slovenia ser ofte på sine land som del av Sentral-Europa snarere enn Øst-Europa,[trenger referanse] mens mange kilder, især i engelsktalende land, fortsetter å klassifisere disse landene som østeuropeiske, et syn som kan sies å henge tilbake fra den dualistiske oppdelingen av Europa i en vestlig og østlig del under den kalde krigen. En slik inndeling blir av mange i de berørte «østlige» landene sett på som pejorativ og stigmatiserende i forhold til land som har klart å sikre seg sin tilhørighet til «Vesten»,[trenger referanse] til tross for lignende forhold eller mer «østlig» beliggenhet og kulturell tilhørighet, som Finland, Hellas eller det tidligere DDR.

Øst-Europa ifølge FN (pre-1989)


FN definerte før 1989 følgende land som Øst-Europa (disse landene var også del av den såkalte øst-blokken)

Andre definisjoner


Sør-Europa og Balkan

Begrepet Øst-Europa blir ofte brukt om følgende sør- eller sentraleuropeiske land:

Sentral-Europa

En rekke land som geografisk sett er del av Sentral-Europa ble del av Øst-Europa under den kalde krigen på grunn av sovjetisk dominans. I dag blir de noen ganger sett på som del av Sentral-Europa og noen ganger som del av Øst-Europa.

De baltiske stater

Ifølge FN, sees disse landene av og til på som del av Øst-Europa, skjønt de geografisk sett utgjør en del av Nord-Europa. 

Tidligere land i Øst-Europa


Se også

Kategorier: Europa | Subregioner


Dato: 16.01.2021 01:10:26 CET

Kilde: Wikipedia (Forfattere [Historie])    Lizenz: CC-by-sa-3.0

Endringer: Alle bilder og de fleste designelementer som er relatert til disse, ble fjernet. Noen ikoner ble erstattet av FontAwesome-Icons. Noen maler ble fjernet (som "artikkel trenger utvidelse) eller tilordnet (som" hatnotes "). CSS-klasser ble enten fjernet eller harmonisert.
Wikipedia-spesifikke koblinger som ikke fører til en artikkel eller kategori (som "Røde lenker", "koblinger til redigeringssiden", "koblinger til portaler") ble fjernet. Hver ekstern lenke har et ekstra FontAwesome-Icon. Ved siden av noen små endringer i design, ble media-container, kart, navigasjonsbokser, talte versjoner og Geo-mikroformater fjernet.

Vær oppmerksom på: Fordi det gitte innholdet automatisk blir hentet fra Wikipedia på det gitte tidspunktet, var og er det ikke mulig å kontrollere den manuelt. Derfor garanterer ikke nowiki.org nøyaktigheten og virkeligheten av det anskaffede innholdet. Hvis det er en informasjon som er feil for øyeblikket eller har en unøyaktig visning, må du gjerne kontakt oss: e-post.
Se også: Om oss & Personvern.